PERLINDUNGAN ADALAH KEPERLUAN MASA KINI...DAPATKAN UNTUK ANDA SEKARANG ...

Monday, June 28, 2021

BAGAIMANA NAK ATAS BELI RUMAH 2 NAMA, KONGSI RAMAI PEMILIK RUMAH



BELI RUMAH KONGSI NAMA. Tiada anak lelaki, suami tiada ayah/atok. Lepas suami mati, adik beradik lelaki/perempuan suami menjadi sebahagian pemilik rumah tu.

Jadilah rumah tu ramai pemilik. Ini yang saya risau PU. Macam mana nak buat ya agar rumah ni tak de orang lain masuk as pemilik?

Jawapan PU : HIBAHKAN RUMAH tu kepada anak2.

Bagaimana? : buat dokumen hibah.

Berapa kos? : RM2100 untuk 1 pemilik. Jadi rumah ni 2 pemilik makanya RM4200. Boleh bayar ansuran selama 24 bulan.

Boleh ke hibah rumah masih dalam loan? : boleh. Fatwa Selangor cakap sah.

Akan datang Kalau waris tak setuju, dia boleh tuntut tak? : kita hidup di Malaysia, ada kebebasan menuntut. Cuma, tuntutan tu boleh menang atau tak, itu isunya. Waris nak tuntut, dia tuntut di mahkamah. Dan mahkamah menentukan status harta ini. Namun, di pihak kita sudah ada dokumen cukup lengkap hibah bercagar ni, insya Allah, pihak menuntut akan kalah.

Banyak ke kes mahkamah syariah dah endorse dokumen hibah ni? : banyak dah. Alhamdulillah.

Untuk info lanjut, boleh hubungi PU ya.

Jemput join Group/Chanel PU untuk info/tips kewangan yang lain.





No comments:

Post a Comment