PERLINDUNGAN ADALAH KEPERLUAN MASA KINI...DAPATKAN UNTUK ANDA SEKARANG ...

Wednesday, September 7, 2016

Bolehkah Perlindungan Dalam Islam?

Islam terbahagi 3 bahagian iaitu Aqidah, Fiqh dan Akhlak. Fiqh adalah berkaitan undang2 (Shariah). Dibawah shariah antaranya ibadah, muamalat.

Dalam muamalat ada bahagian sosial, politik, bisnes dan finance. Bawah finance ada unsur banking dan perlindungan.

Perlindungan dalam Islam, adakah boleh? Cerita biasa kita dengar adalah, seorang sahabat bertanya kepada Nabi Muhammad tentang perlukah hanya berserah kepada takdir dan tawakal tanpa perlu ikat unta?

Nabi Muhammad kata, ikat dan bertawakallah. Maka jelas disini Allah anjur perlindungan. Bukan berserah buta-buta. Allah juga sarankan Nabi Yusuf sediakan 7 tahun bekalan gandum untuk hadapi musim panas.

Rezeki Allah boleh beri walaupun tidak simpan gandum 7 tahun, tetapi kenapa Allah suruh simpan gandum? Boleh je hidup tanpa simpan gandum tu. Itu tanda Allah suruh kita berusaha dulu sebelum bertawakal.

Rezeki Allah boleh beri walaupun tidak ada takaful, namun atas amal sunnah Allah, maka kita berusaha seperti mana Allah ajar kita melalui utusannya. Dan ia tidak jadi masalah.

Islam sudah ajar kita dengan baik. Cuma cara kita nak fahami dan amal itu terserah pada diri sendiri ikut ilmu kefahaman.

Share jika bermanfaat.

PU'Atiq Mentor Takaful #1

No comments:

Post a Comment