PERLINDUNGAN ADALAH KEPERLUAN MASA KINI...DAPATKAN UNTUK ANDA SEKARANG ...

Saturday, May 18, 2013

RM5 | LADANG 14 | MINAT

 
RM5 | LADANG 14 | MINAT


Dalam saya "seronok" bercakap/berkongsi selepas saya berSHARING di Prudential Kedah & disambung sampai ke sesi makan tengah hari secara tiba-tiba saya tidak mampu berkata-kata...kerana RM5 sahaja!


Al-Kisah 1pasangan suami isteri yang JELAS HALA TUJUnya dalam bisnes takaful yang diceburinya setelah berhenti kerja di CIMB Bank membawa diri dari Kuantan ke Alor Star untuk melaksanakan impian & harapan setelah mereka MENDENGAR & MEMILIH untuk mencuba adakah akan BERJAYA? Berbekalkan KEYAKINAN & ILMU mereka mulakan bisnes ini.


Membuatkan saya terkedu & terharu ialah...


"Cuba bayangkan dengan hanya ada RM5 di dalam poket macam mana nak bergerak? duit tak dak ni...bisnes apa boleh buat? Tapi depa boleh buat 5 kes dari RM5 tu...tu dioo hebat! Depa ni pi round-round dalam ofis ja..."


Saya sambung di kisah MINAT pula dibawah.


Selepas selesai "melenjan" BMW F10 328i M-Sport saya ke Wang Tepus.


LADANG 14. Ini kisah 1pasang suami isteri yang berusaha dari dulu dalam penternakan AYAM DAGING & hasilnya mempunyai 1 pasukan yang kuat terdiri daripada Manager Ladang, DR Vet, & pekerja AM. Mendapat kontrak supply ayam hidup ke 3 Restoren KFC di Utara, Sentral & Selatan. Kesungguhan & konsisten dalam perniagaan membuahkan hasil yang sangat lumayan. Menunggu pemilik LADANG 14 pulang bercuti di Australia. (#dimaklumkan setiap bulan melancong diluar negara
)


Inilah pengalaman sangat DASYAT saya perolehi hari ini (18/5/2013).


MINAT


Sering saya menerima pandangan ini...Kena ada MINAT nak berniaga ni, nak buat TAKAFUL kena ada minat, Kene pandai cakap, MU tak pe suka dah bisnes..


Macam-macam lagi pandangan mereka apabila diajak berbisnes.


Adakah kerja anda buat sekarang kerana MINAT @ TERPAKSA MINAT? Sebenarnya kita semua ini macam TERPAKSA MINAT je buat kerja. Bagi saya..saya TAK MINAT jadi agen takaful ni..ye la..kerja orang tak de kerja, kerja tak diberi pandangan, budak SPM tak lulus exam je jadi agen. Betul tak?


Tetapi sebab saya MAHU sesuatu, saya JELAS apa saya MAHU kot mana pun saya akan buat kerja yang boleh saya capai apa saya MAHU! & sedikit sedikit MINAT mula berputik.


Sama juga dengan kes RM5, walaupun sukar, susah & perit! Namun mereka buat juga kerana apa?? Mereka mempunyai KEMAHUAN yang JELAS, IMPIAN yang JELAS maka apa jua rintangan & halangan...mereka tempuhi jua dengan tenang. Maka hasilnya...lihat lah


"Betul kata 'Atiq...saya tak rasa apa pun sekarang..tak stress pun sekarang..saya tenang..sangat beza..dan memang berbaloi...syukur"


Bagi saya..ANDA LIHAT 5 TAHUN AKAN DATANG..APAKAH SITUASI SEMASA ITU SANGAT BERUBAH DENGAN SITUASI SEKARANG?


JIKA...tiada sangat perubahan..eloklah..beri peluang kepada diri anda untuk mendengar apa yang saya mahu kongsika & bantu anda...kita jumpa...saya IKHLAS...

No comments:

Post a Comment